De sport

Wat is korfbal? Korfbal is gewoon gaaf! Korfbal is inspanning en ontspanning. Korfbal is prestatie en sfeer. Korfbal is uniek! Korfbal is namelijk de enige sport die zowel met jongens als meisjes gespeeld wordt.

Korfbal wordt gespeeld in twee vakken. In het ene vak staat de aanval en in het andere vak staat de verdediging. De taak van de aanval is het scoren van doelpunten terwijl de verdediging er voor moet zorgen dat de tegenpartij geen doelpunten kan scoren. Wanneer er twee doelpunten gescoord zijn, wordt er van vak en dus ook van functie gewisseld. Bij de jeugd wordt er gewisseld na een vastgestelde tijd. Wisselen van functie houdt in dat de aanval verdediging en de verdediging aanval wordt. Als speler moet je dus zowel kunnen aanvallen als verdedigen.

Een tweede belangrijke regel is dat je bij korfbal niet mag lopen met de bal. Daarom is het erg belangrijk dat er samengespeeld wordt. Wanneer je niet samenspeelt, wordt het moeilijk om te scoren terwijl scoren juist belangrijk is. Want om een wedstrijd te winnen moet je nog altijd meer scoren dan de tegenpartij.

Korfbal wordt op twee ondergronden gespeeld. In het voor- en najaar speel je buiten op (kunst)gras en in de winter speel je in de zaal. Om op gras te kunnen spelen heb je voetbalschoenen nodig. Hier zitten noppen onder die ervoor zorgen dat je niet uitglijdt als het gras nat is. In de zaal heb je gewone sportschoenen nodig. Meestal gebruik je deze ook bij de gymlessen op school.

Verder hebben de meisjes nog een rokje en de jongens een broekje nodig. De kleur van dit rokje of broekje moet bij BKC zwart zijn want de clubkleuren van BKC zijn zwart met rood. Het T-shirt, dat we krijgen van verschillende shirtsponsors, is bij BKC rood.

Naast de kleding die je zelf nodig hebt, heeft de club ook het een en ander aan materiaal nodig. Ten eerste zijn er zowel op het veld als in de zaal twee korfbalpalen met een korfbalmand erop nodig.  Naast manden zijn er natuurlijk ballen nodig om door de manden te gooien. En als laatste zijn er op het veld nog speciale ‘voeten’ nodig om de palen in de grond te zetten en zijn er lijnen nodig waarmee het veld uitgelegd kan worden.

Natuurlijk zijn er ook spelers en speelsters nodig. Ieder team bestaat uit 4 heren en 4 dames. In ieder vak staan er van ieder team 2 heren en 2 dames. In totaal sta je dus met 8 personen in een vak. Om de orde te bewaren in het veld is er ook een scheidsrechter aanwezig. Wanneer al deze dingen aanwezig zijn, kan er gekorfbald worden.